fbpx

Pernahkah anda terfikir dari mana datangnya warna kibbles yang berwarna? Adakah ia sumber semula jadi atau sintetik? Apakah faedah pewarna dalam makanan haiwan? Umumnya, warna dalam makanan haiwan adalah digunakan untuk menunjukkan jenis makanan. Sebagai contoh, warna kuning mewakili ayam, warna hijau untuk sayur-sayuran dan warna merah untuk ikan. Pewarna makanan digunakan untuk menyerlahkan bahan asal yang digunakan dalam makanan haiwan peliharaan, yang mungkin kehilangan warna asalnya semasa proses pembuatan makanan haiwan. Tetapi adakah makanan haiwan berwarna selamat untuk haiwan peliharaan, itu persoalannya? Kami mempunyai jawapan yang tepat untuk anda.

Ketahui Dengan Lebih Mendalam Mengenai Pewarna Makanan

Pewarna makanan ialah sebarang bahan kimia atau pewarna semulajadi, bahan tambahan, pigmen atau bahan lain yang dibuat atau diperoleh daripada sayur-sayuran, haiwan, mineral atau sumber lain yang ditambahkan pada makanan atau minuman untuk meningkatkan penampilannya, supaya makanan kelihatan lebih segar, lebih menarik dan lebih menyelerakan. Peraturan makanan yang ditentukan oleh United States Food and Drug Administration (FDA)  menetapkan bahawa warna yang ditambahkan pada makanan haiwan mesti mempunyai kualiti yang sama seperti yang ditambahkan pada makanan untuk kegunaan manusia.

Mari selami pengetahuan dengan lebih mendalam, terdapat dua jenis pewarna makanan yang disenaraikan oleh FDA seperti 

  • tertakluk kepada proses pensijilan FDA: warna buatan manusia yang diperoleh daripada bahan kimia organik kompleks yang asalnya berasal daripada tar arang batu atau petroleum, dan
  • dikecualikan daripada proses pensijilan: warna yang diperoleh daripada tumbuhan, haiwan atau sumber mineral.

Pewarna digunakan untuk membantu pemilik haiwan peliharaan untuk mengenali makanan yang diwakili kerana warna semula jadi kibbles tidak ketara selepas proses pembuatan makanan haiwan. Seperti yang kami nyatakan, warna kuning untuk ayam dan warna hijau untuk sayur-sayuran. Ini berfungsi sebagai faktor pembelian yang penting kerana pewarna lebih menonjol untuk menarik pemilik haiwan peliharaan berbanding dengan warna semula jadi.

Cat and dog eating

Alahan dari pewarna makanan jarang berlaku terhadap kucing dan anjing kerana alahan mereka lebih cenderung kepada protein dalam makanan mereka. Selagi pewarna makanan yang disenaraikan pada label makanan haiwan peliharaan anda diluluskan oleh FDA, ia adalah selamat untuk dimakan oleh haiwan peliharaan anda. Oleh itu, ia adalah selamat untuk dimakan sama ada pewarna buatan, pewarna semula jadi atau tidak berwarna. Makanan sihat dan yang menyelerakan adalah penting untuk memastikan haiwan peliharaan kesayangan anda mendapat nutrisi harian yang diperlukan. Tambahan pula,  amatlah penting untuk memastikan haiwan kesayangan anda menikmati makanan yang menyelerakan. kesedapan makanan haiwan yang penting untuk selera haiwan kesayangan anda.

 

Jangan Risau, Ia Adalah Selamat Untuk Haiwan Peliharaan Anda

Mematuhi garis panduan FDA adalah cara yang paling selamat.  Mereka menyediakan garis panduan yang ketat mengenai pewarna makanan termasuk jenis makanan yang mungkin menggunakan pewarna, jumlah pewarna yang dibenarkan dan cara warna mesti dikenal pasti pada pembungkusan. Oleh itu, anda mungkin telah melihat tiga pewarna makanan utama kebiasaan —Merah 40, Kuning 5, dan Kuning 6 yang menyumbang 90 peratus daripada semua pewarna yang digunakan. Sudah tentu terdapat kebimbangan keselamatan dan kesihatan haiwan peliharaan mengenai penggunaan pewarna makanan untuk jangka panjang.

Kemungkinan kekurangan penyelidikan yang lengkap untuk menunjukkan bahawa penggunaan pewarna makanan jangka panjang akan membawa kepada risiko kesihatan dan keselamatan dalam haiwan peliharaan, tetapi tidak dapat menafikan bahawa sesetengah pewarna makanan, terutamanya yang digunakan dalam jumlah yang banyak, boleh menyebabkan kesan atau penyebab kanser pada haiwan peliharaan dan ini adalah sememangnya pewarna makanan yang TIDAK diluluskan oleh FDA.

 

Warna Adalah Untuk Anda, Bukan Haiwan Kesayangan Anda

Adakah anda tahu bahawa kucing dan anjing tidak boleh membezakan warna? Sains telah membuktikan bahawa kucing dapat membezakan antara biru dan hijau tetapi mempunyai keupayaan yang terhad terhadap warna merah. Selain itu, anjing pula boleh membezakan antara biru dan ungu, tetapi sukar untuk membezakan antara merah, kuning dan hijau. Kesimpulannya, rasa makanan haiwan lebih penting daripada warna.

Dengan sedikit atau hampir tiada warna kesan pada haiwan peliharaan, pewarna makanan lebih untuk menarik perhatian ibu bapa haiwan kerana mereka menilai kualiti dan kesedapan makanan haiwan berdasarkan warna. Kajian tingkah laku manusia telah membuktikan bahawa manusia secara amnya lebih suka warna terang yang secara semula jadi, pemikiran ini juga pakai  untuk makanan haiwan peliharaan. Lebih cerah makanan haiwan kesayangan (lebih banyak pewarna makanan), lebih besar kemungkinan ibu bapa haiwan peliharaan akan membelinya.

Kini lebih ramai pemilik haiwan peliharaan yang mementingkan kesihatan dan lebih cenderung ke arah bahan semula jadi atau organik dan memilih makanan haiwan yang mempunyai bahan-bahan ini . Bukan sahaja bahan-bahan, tetapi pewarna makanan juga. Kesedaran yang meruncingkan ke arah kesihatan ini secara beransur-ansur mengubah industri makanan haiwan untuk menawarkan alternatif produk dengan kibbles berwarna semula jadi dan tidak berwarna sambil mengekalkan kualiti dan nilai pemakanan yang disediakan oleh makanan haiwan kesayangan. Transformasi ini tidak dapat dielakkan dalam industri makanan haiwan peliharaan, oleh itu pengeluar perlu menyesuaikan diri untuk kekal di atas trend. Seperti di Pet World Nutritions, ini adalah komitmen kami kepada pengguna iaitu pemilik haiwan kesayangan bahawa kami sentiasa mematuhi langkah paling ketat dan selamat untuk mengeluarkan makanan haiwan kesayangan yang sihat.

Kibbles berwarna bertujuan untuk menarik minat pemilik haiwan kesayangan – mereka adalah pemacu utama permintaan pasaran yang menentukan arah aliran masa depan makanan haiwan kesayangan. Pengeluar makanan haiwan perlu memenuhi keperluan mereka untuk pelbagai aspek makanan haiwan seperti bahan, tekstur, estetik pembungkusan, nilai pemakanan, harga, rasa, pewarna dan aspek lain. Dengan banyak aspek makanan haiwan peliharaan dan pilihan pemilik haiwan peliharaan yang pelbagai untuk dipenuhi, pengeluar pasti akan menawarkan pilihan. Ambil pewarna sebagai contoh. Aspek ini sahaja terdiri daripada 3 pilihan: berwarna semula jadi, berwarna buatan dan tidak berwarna. Ia akhirnya bergantung kepada pemilik haiwan untuk memutuskan apa yang terbaik untuk haiwan kesayangan mereka.

 

Janji Pet World Nutritions

Sebagai sebuah syarikat yang menyayangi haiwan kesayangan, kami menyediakan makanan haiwan peliharaan berkhasiat tanpa kompromi untuk pemilik dan haiwan peliharaan dalam membina lebih banyak kenangan manis bersama-sama. Kami adalah pembekal makanan haiwan peliharaan yang telah lama ditubuhkan dan komited untuk membawa masa yang berkualiti kepada anda dan haiwan peliharaan anda melalui kesihatan yang baik. Kami mengambil serius setiap aspek makanan haiwan, dan ini pastinya termasuk pewarna makanan.

Kami hanya menggunakan pewarna yang diluluskan oleh FDA dalam kibble berwarna kami. Setiap jumlah pewarna makanan yang digunakan dalam dos yang disyorkan. Kegunaan dikawal dengan ketat dan mengikut garis panduan keselamatan yang disediakan oleh FDA dan pakar pemakanan kami. Oleh itu, kibbles kami boleh mencapai penampilan yang diingini untuk kepuasan pelanggan kami tanpa menjejaskan kualiti, rasa dan nilai pemakanan yang disajikan dalam setiap kibble.

Bagi pemilik haiwan yang inginkan kibble semula jadi tanpa setitik pewarna makanan, kami dengar anda! Kami juga menawarkan kibble yang tidak berwarna untuk memenuhi kehendak anda. Siri ProDiet Kitten, Adult Classic Tuna dan Senior Series adalah kibbles tanpa pewarna makanan. Anda boleh menyemak maklumat lanjut tentang kibbles ini di halaman produk kami. Kami memahami bahawa perkataan ‘tiruan’ pada label makanan haiwan boleh menimbulkan keraguan dalam membuat keputusan anda apabila anda membeli makanan haiwan kesayangan. Oleh itu, kami bersedia untuk menyampaikan rangkaian kibbles semulajadi kami kepada anda, daripada bahan-bahan kepada pewarna – kami menggunakan bahan SEMULAJADI sepenuhnya. Di masa hadapan, kami di Pet World Nutritions akan terus meningkatkan rangkaian tawaran haiwan kesayangan kami, supaya anda boleh mempunyai lebih banyak pilihan untuk mencari yang terbaik untuk haiwan kesayangan anda.

 

petworldprodiet

Author petworldprodiet

More posts by petworldprodiet